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2012年1月 2日 (月)

The Present, the Shrimps and the garlic Mayonnaise.../現在と、海老と、ガーリックマヨネーズと

Aioliundelicedeprovence

This morning, during breakfast, We were talking with Yuri about my last post on this blog and explaining to her more in details about my New Year's message for 2012. Let me share with you some of the ideas that came out.

1) In reality, we have no choice, we always live in the present! Even if we are thinking of the future or the past we are in the present...And for the universe, that is completely equal... I can be sitting at a table with a very good dinner in front of me and thinking about a dinner I had last year which looked much better...for the universe it does not change anything...the only change is about my experience : "Do I enjoy the present or do I prefer to cover it with my memories and miss its actual possibilities?"

2) So the interesting aspect of this is :

As I keep as much as possible in the present I stay open to more opportunities and potentials : When we live fully in this "out of time" we call "present" we have access to all possible pasts, all possibles presents, all possible futures...we are in the eternal NOW of Life...

Practically it means that we can experience much more creative scenarios...Let's take an example. For New Year, my mother got a big bag of shrimps. All those years, feeling too busy, she had almost stopped to cook...She was wondering what to do with all those shrimps.

In front of this simple situation, if we stay in the present we have millions of scenarios possible. One of them is the last time Yuri and I had shrimps in Tokyo with a garlic mayonnaise. The other one is the last time Yuri and I tasted the Delicious garlic mayonnaise called "Aïoli" made by my Mom...This experience was in 2005...we had it with boiled potatoes...Since then Mom slowly by slowly almost gave up cooking...

So l said to Mom, "Why don't we boil potatoes and shrimps and have it with this delicious Aïoli you used to make...You also could teach Yuri how to do it". Mom answered that she did not remember how to make it... I suggested : "Just start and things will flow...".

So here we are in the kitchen with the eggs, vinegar, garlic, salt and salad oil. A pot of salted water on the gas range. A few minutes later potatoes, shrimp and everything is set...And Yuri knows everything about the technique.

The result was simple, but absolutely delicious. Mom herself felt impressed...: "Only 15 minutes to make such a delicious meal!...I will do it again more often!..."

It may not always look as simple as this to "Cook our life" but understanding how staying "Present" means staying "Open" can help us get the inspiration for creative solutions...

今朝朝食の時に、ユリに前回投稿した記事のことを話してね、2012年新年のメッセージについてもう少し詳しく説明したんだ。その時出たアイディアのいくつかを紹介しよう。

1. 事実、僕たちに選択肢はない。いつも“今”を生きている。
未来のことを考えようと、過去のことを考えようと、僕たちは今にいるんだ。宇宙にとって、それはもうカンペキ平等なこと。僕は目の前の美味しそうなディナーを前に、これよりもっと美味しそうだった昨年のディナーのことを考えながら席につくことができる。でもだからといって宇宙がなにかを変えることはできない。変わるのは、僕の経験だけ。“僕は今を楽しむ?それとも思い出に浸って、今ある可能性を逃してしまう?”

2. これの興味深い点:現在にしっかりと存在すればするほど、より多くの機会や可能性に自分をさらすことができる。
この、僕たちが“現在”と呼んでいる“時間外”にどっぷり生きる時、可能な限りのあらゆる過去、現在、未来へのアクセスを持つことができる。ライフの無限の今にいるのだから。

実際、もっとクリエイティブなシナリオを経験することができるんだ。ちょっと例をあげてみるよ。
新年、僕の母が袋一杯の海老を手に入れた。だけど、母は最近ずっと忙しくて、もうほとんど料理をしなくなっていてね、この海老をどうしたらいいか途方にくれていたんだ。

このシンプルな状況を前に、僕たちがもし現在にとどまれば、何百万というシナリオを持つ事ができる。そのひとつが、東京でユリと一緒に食べた最後のエビのガーリックマヨネーズ。もうひとつは、ユリと一緒に味わった、母が作った“アイオリ”と呼ぶ美味しいガーリックマヨネーズ。あれは2005年だったかな。それをゆでたジャガイモと一緒に食べたんだ。あれ以来、母は少しずつ料理をしなくなった。

それで僕は母にこういったんだ。“ポテトと海老をゆでて、母さんが昔良く作ってくれた美味しいアイオリと一緒に食べたらどうだろう?そうれば、ユリに作り方を教えてあげることもできるしさ”。
そしたら母は、作り方を覚えていないって言うんだ。だから“まあ、流れにまかせてやってみよう”と提案してみた。

さて、僕たちはキッチンで卵、ビネガー、ガーリック、塩、サラダオイルを準備した。ガスレンジの上のポットには塩の入った水。数分後、ポテト、海老とすべてが揃った。ユリも作り方を学べたしね。

結果、とってもシンプルなのにすごく美味しいものができた。母は自分でびっくりしていたよ。“こんなおいしい料理がたった15分よ!これからはもっと作ってみるわ”と。

まあ、ライフを料理することは、こんな風にいつもシンプルってわけじゃないかもしれないけどね。“現在”をしっかり生きるってことは、可能性に自分をさらすってことだということを忘れないでね。そうすれば創造的な解決の糸口をきっと得られるから。

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コメント

sign03
My mom got a big box of shrimps for New Year, too ! ...and she was wondering what to do with all those shurimps ! I will ask her how she dealt with those.happy01

Thank you for sharing the ideas.

投稿: kumiko | 2012年1月 6日 (金) 20時33分

Hahaha!!!!
Hoappy New Year Kumiko san!

投稿: | 2012年1月 6日 (金) 22時50分

I have started to my original small home cooking school recently.

So that I went to library to search how to attend to my guests.

Then,I read your book " L` art de Vie"
It was really good guide for me.

Thank you very much!

投稿: Tomo | 2012年1月15日 (日) 11時53分

Thank you and all blessings for your school!

投稿: Patrice | 2012年1月15日 (日) 15時18分

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